KIVANÇ ABİ İLE ÇİZİM ATÖLYESİ 04 Temmuz 2020, 20:40
Kıvanç Sunar ile "Evde Çizim Kulübü" çocuklara keyifli, eğlendirici ve bilgilendirici vakit geçirtmek için tüm güzelliğiyle sürüyor.
Kıvanç Sunar ile "Evde Çizim Kulübü" çocuklara keyifli, eğlendirici ve bilgilendirici vakit geçirtmek için tüm güzelliğiyle sürüyor.
Her yaş grubundan büyük ilgi toplayan çocukların Kıvanç Abisi, çizer Kıvanç Sunar ile online "Çizim Atölyesi"nde mahallemizin çocukları hayal dünyalarının yanında el becerilerini de geliştirirken keyifli vakit geçiriyorlar.
Kahvehanemizde başlayan çocuklar için çizim macerası internet üzerinden online platformdan devam etmektedir.
Merhaba, seni tanıyabilir miyiz?
Selam, adım Kıvanç, 1975 doğumluyum, uzun süredir otomotiv sektöründe raporlama yetkilisi olarak çalışmaktayım, 2016’dan beri zaman zaman gönüllülere destek veriyorum.
Bu etkinliğe nasıl ve neden başladın?
Başından beri permakültür üzerine düşünmekteydim ve yaşamlarımızı bir tık daha anlamlı kılabilmek için yardımlaşmanın hem etrafımızdakileri hem de kendimizi geliştirdiğine inananlardanım.
Bu sebeple lokalim için ne yapabilirim, etrafıma nasıl bir faydam dokunabilir noktasına geldiğimde Deliler Kahvehanesi’nin çalışmalarını anlamlı buldum ve destek vermek için harekete geçtim.
Bu bağlamda çocukluğumdan beri ilgimin olduğu boş zamanlarımda uğraştığım çizgi roman ve karikatür üzerine mahalle çocuklarıyla bir çizgi roman atölyesi yapmaya başladık Cumartesileri günleri.
Geri dönüş ve çocukların ilgisi beklediğimden iyi oldu, günümüzün hazır tüketim alışkanlıklarından biraz kendimizin yaptığı bize ait bir eğlence ortaya koymak iyi geldi diyebilirim.
Çizgi roman dilini uzun yıllardır analiz ettiğimden, Deliler Kahvehanesinin sınıflarında önce Suriyeli çocuklarla sonra da mahallenin çocuklarıyla karelerle bir hikaye anlatabilme üzerinde çizim atölyelerimiz oldu.
Etkinlik sürecinde neler deneyimledin, neler kazandın?
Bu süreçte çocukların çizgi roman diliyle neler anlatılabileceğini görmeleri ve onların da bu ilhamla kendi çizgi roman sayfalarını yapmalarının verdiği keyfi birebir gördüm diyebilirim.
Arada çok güzel bir sinerji oluştu ve doğaçlama olarak devam ettiğimiz etkinliklerimizde karşılıklı katılımlarla harika çizgi karakterler, espiriler ve hikayeler ortaya çıkmasına tanık olduk.
Bu bağlamda çocuklarla dersten önce topladığım donelerle dünya üzerindeki ünlü çizerlerin yaratma süreçlerini ve işlerinden örnekleri paylaştım, bir nevi içerik editörlüğü yaptım diyebilirim; pedagojik eğitim almamış olsam da çizgi roman kanalıyla ortak noktada buluşabiliyoruz gibime geliyor, ilgileri bunu gösteriyor en azından.Amerikalı çocuk illustratörü ve yazarı Maurice Sendak’ın çok güzel bir sözü var, der ki “Çocukluk aslında derin ve zengin...uçsuz bucaksız, gizemli ve etkileyici.” Burada çocuklarlayken zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyorsunuz. Tam da bu noktada yukarıda paylaşım üzerine yaptığım açıklamadaki gibi hem karşınızdakini hem de kendinizi geliştirdiğini hissedebiliyorsunuz. Çocuklar, yetişkinlerdeki gibi karmaşık zihin yapısına sahip değiller. Daha düz, adeta meditatif hareket ediyorlar, ne yaparlarsa yapsınlar an’dalar.
Bunu en güzel gözlemleyebileceğiniz noktalardan biri onlarla etkinlik yapmak; bu konuda çok şanslı olduğumu düşünüyorum.
Etkinliği online yapmak nasıldı? Bazı avantajlar sağladı mı?
Evet , pandemi sürecinde fiziksel olarak etkinliğimizi yapamadığımızda online destek verelim dedik ve “Evden Çizim Kulübü”nü kurduk. Çocuklar zaten okullarından Zoom programına veya diğer platformlara vakıf olduklarından hiç zorlanmadan online takip etmeğe alıştılar.Hatta beni bile ekrandan yönlendiriyorlar “Ya çocuklar bu mikrofonu nasıl kapatıyorduk, davetlileri içeriye nasıl alıyorduk?” diye sorunca “Abi şöyle böyle, yok öyle değil diye talimat veriyorlar...” J
Online çalışmalarımzın artısı Deliler platformu sayesinde daha büyük bir kitleye duyuru yapabilme şansına erişmiş olmam oldu. Bu sayede gerçekten çizime yeteneği ve ilgisi olan kitleyle temasa geçebildik.
Çocukların içlerindeki ilham meşalelerini tutuşturabilmek için online eğitimlerde internetten topladığım donelerle onların ilgisini daha kolay
sağlayabildim. Bu bağlamda 40’ar dakikadan 2 bölüm yapıyoruz. İlk bölümde görsellerle teorik anlatıyorum. İkinci bölümde, kulübümüzde bizim oluşturduğumuz çizgi karakterleri kullanıp çizgi roman formatında hikayeler yapıyoruz.
Katılım sürecinde birbirimizi tanıdıkça samimiyet arttıkça paylaşımlarımız da arttı, katılan çocukların ebeveynlerinden çok olumlu dönüşler alıyoruz nasıl dersleri iple çektiklerine dair, bu bizi çok mutlu ediyor.
Nasıl iletişim için ortak bir dil kullanıyorsak, tıpkı sinema, edebiyat gibi çizgi roman da sanatsal bir dildir ve anlatmak istediğiniz düşünceyi duyguyu eğer bu dili yetkin şekilde kullanabilirseniz, karşı tarafa ilham vererek ikna edebilir, olumlu yönde
değer yaratbilirsiniz. Ayrıca bu, çocuk yaştan başlarsa EQ(DUYGUSAL ZEKA) ve AQ(UYUMSAL ZEKA) üzerinde tetikleyici etkiye sahip olduğunu düşünüyorum.
Kahvehane ile ilgili yorumların nelerdir?
Çok etkili samimi bir gönüllülük sistemi olduğunu düşünüyorum; sınırları aşıp “dünya insanının” iyi olmasını amaçlayan güzel bir oluşum, yolda kalmışlara el vermek ve bunu yaparken sürdürülebilir bir sistem oluşturmak; burada gönlünü koyan gönüllüler
bu işin katalizörü adeta. Gönüllü arkadaşların mazileri çok zengin, hepsi donanımlı çocuklar. Bu oluşuma destek vermek benim için büyük bir gurur vesilesi diyebilirim; hep hayalini kurduğum ancak sürdürülebilirlik aşamasında bir permakültür bahçesinde bile ne tür zorluklarla karşılaşıldığı düşünüldüğünde bu oluşum çölde açmış bir nilüfer çiçeği adeta ve bunu yapan ise “sevgi”.
Buraya gelmek isteyenlere ne önerirsin?
Günümüzde tükettirilmeye kodlandırıldığımız , bizlere empoze edilen hayallerden gerçeklere adım atmak ve gerçek kimliklerini sorgulamak isteyen herkesin burayı deneyimlemesini tavsiye ederim.
DIĞER HABERLER
-
Mehmet amca kızına kavuştu!
14 Aralık 2023, 19:51 -
Güzel bakan güzel görür...
, -
Fatma ninenin hikayesi...
, -
Aşevimizde geçen bir temizlik gününden merhaba...
, -
Delirirken gönülden, gönülden delirmişlerden selam olsun!
, -
Biri araştırdı, biri alışveriş yaptı, biri paketledi, biri ulaştırdı... Ya sen?
, -
Yükselen yeni nesile dokunmak…
, -
Keşif ekibimiz geceleri sokaklara çıkar...
, -
Antalya'dan İstanbul'a, gönülden sofralara...
, -
Pusulamızın sevgi, rotamızın gönüller kazanmak olması dileğiyle...
,